2011in En İyi Filmleri: Bakınız Yazarları Seçti

MIDNIGHT IN PARIS

Woody Allen 2011 senesini de boş geçmedi sağolsun ve hiç sürpriz olmayan bir şekilde listemizdeki yerini de aldı.

Yıldıray Kibar: Yalnızca afişi bile bana yeterdi ama filmin en hoşuma giden yanı fantastik öğeler içeren hikayesine rağmen hiçbir anında abartmaması ve bizi renk/imaj metaforuna boğmamasıydı. Hikayesine gerektiği kadar fantezi dokunuşu izi veren tam bir woodyallenian film olmuş.

Ömür Kuşluoğlu: Bir hikaye düşünün ki içinde bütün sevdiğiniz, hikayelerini okuyarak büyüdüğünüz, çizimlerinin replikalarını duvarlarımıza astığınız karakterler sizin için bir araya gelmiş, aynı masaya oturmuşlar ve bir o kadar da hoş muhabbet ediyor. Bu bir film oluyor ve bu filmi Woody Allen yönetiyor. Sanat ve edebiyat alanında izleyiciye her türlü doyumu veren bir film olan Midnight in Paris her türlü övgüyü hakediyor. İdda ediyoruz Ernest Hemingway’i hiç böyle görmediniz.

Suat Demirel: Owen Wilson’dan nefret ederim, Rachel McAdams’dan ise çok hoşlanırım. Daha doğrusu ikisi de “-dım” haline geldi. Owen Wilson’dan artık eskisi kadar nefret etmiyorum (hala hoşlandığım söylenemez), Rachel McAdams’a artık aşığım. Marion Cotillard ise gözdem durumunda. Büyük bir Woody Allen hayranı değilimdir; takip ederim sinemasını. Bu bağlamda Paris’te bir Gece’yi fena bulmadımdan öte bir şey söyleyemem.

Edip Can Rende: Scorsese, bizleri 1900lerin Paris’indeki bir tren istasyonuna götürmüş ve Méliès’le tanıştırmıştı Hugo’da. Romantik-komedilerin kralı Woody Allen da son filmi Midnight in Paris’te bizleri aynı zamanların Paris’ine götürüyor ve Luis Buñuel, Ernest Hemingway, Salvador Dalí, onun sevgilisi Adriana, F. Scott Fitzgerald, Zelda Fitzgerald, Cole Porter, T. S. Elliot gibi sadece o dönemlerin değil, şimdilerin bile en büyük sanatçılarıyla tanıştırıyor ve kendi perspektifinden, yani Gil karakteri üzerinden onlarla yer yer taşkalasını geçiyor; yer yer onlara övgüler düzüyor. Tabi sinemasının ana teması aşkı da unutmuyor ve Gil’i, Dali’nin sevgilisi Adriana’ya aşık ettiriyor. Gitgide şimdiki zamandan kopan, geçmişe bağlanan Gil karakteri üzerinden her iki dönemi sorguluyor Owen. Bu zamanda yaşamak mı daha iyi, 1900lerin Paris’inde mi? Midnight in Paris eğlenceli, zeki ve komik bir film. En önemlisi ise gerçek Woody Allen’ın dönüşünü müjdeleyen bir film. Yılın en etkileyici filmlerinden.

Sena Çakıroğlu’nun filmle ilgili yazmış olduğu yazı için bakınız.

Uğur Kibar’ın yazmış olduğu yazı için bakınız.

Yöneten: Woody Allen
Yazan: Woody Allen
Oynayanlar: Owen Wilson, Rachel McAdams, Marion Cotillard, Michael Sheen

Yorum Gönderin