Devrim Arabaları Yeniden Vizyonda

Gördüğü yoğun ilgi üzerine 1 mayısta yeniden gösterime girecek olan “Devrim Arabaları”nı ilk gösterimi süresince bakınız.com olarak ayrıntılı bir şekilde incelemiştik. Filmin yeniden gösterimi nedeniyle biz de yazarımız Yelda Aytuğar tarafından gerçekleştirilen röportaj ve incelemeleri tekrar yayınlamaya karar verdik.

Devrim arabası deyince akıllara benzini olmadığı için yolda kalan ilk türk otomobili ve üretimini yaptıran isim Cemal Gürsel gelir. Gürsel’in “batı kafasıyla araba yaparız, doğu kafasıyla içine benzin koymayı unuturuz” dediği devrim arabalarının 129 günde tamamlanan, bildiğimiz yönünden farklı, cesur hikayesi film oldu.

16 Haziran 1961. Devlet Başkanı Cemal Gürsel tümüyle yerli üretim bir otomobil yapılmasını emreder ve görevin TCDD işletmesine verildiği bildirilir. O gün orada bulunan 23 mühendis bu emri “Türk insanının makûs talihine karşı bir meydan okuma” olarak algılar. En küçük bir tereddüt ya da endişe sergilenmeksizin derhal işe başlanır. Çalışma mekanı olarak Devlet Demiryolları’nın Eskişehir’deki Cer Atölyesi seçilir.

Zaman müthiş dardır. Ekibin Cumhuriyet Bayramı’ na kadar yalnızca 130 günü vardır. Türkiye’nin ilk yerli otomobili olacak eserin adı da konmuştur: “Devrim”.

Dönem filmleri yapmak zordur. Filmin atmosferine uygun mekan seçimleri, mekanı dolduran dönemin kullanılan eşyaları, araç-gereçleri ve kostümlerinin temini… Bu filmlerde çalışanlar için her iş iki kat zorluk demektir. Hele bir de geçmişte yaşanan bir hikayeyi senaryolaştırıp kurgulamak, daha detaylı bir önhazırlığı ve özeni gerektirir.

24 ekimde gösterime girecek Devrim Arabaları filminin yönetmeni, dönem atmosferi konusunda deneyimli bir isim olan Tolga Örnek. Çanakkale ve Hitit belgesellerinden tanıdığımız Örnek, Devrim Arabaları’nın çekimlerinden önce, iki yıl boyunca hummalı bir araştırma yapmış. Tarihimizde yaşanmış hikayeleri olumlu taraflarından işlemeyi tercih eden yönetmen; Devrim Arabaları filminde imkansıza olan inancı ve azmin zaferini anlatıyor.

Filmi yapan, Tolga Örnek’in de ortak olduğu Ekip Film.  Çekim mekanı Beykoz Eski Kundura Fabrikası. Çekimler 6 hafta sürmüş. Kayıt işlemi normal HD çekimlerindeki gibi kasetlere değil, bilgisayar ortamında doğrudan harddisklere yapıldığından,  sahneler de hemen Demir Demirkan’a film müziğiyle ilgili çalışmalara başlaması için iletilmiş. Son aşamada Prag Flarmoni Orkestrası filmin müziklerini canlı çalmış. Bir filmde müziğin önemini iyi bilenler için bu haber oldukça heyecan verici.

Devrim Arabaları’nın oyuncu kadrosu da oldukça sağlam. Hatta denebilir ki son zamanların en zengin kadrolarından biri: Taner Birsel, Vahide Gördüm, Altan Erkekli, Ali Düşenkalkar, Halit Ergenç, Serhat Tutumluer ve Selçuk Yöntem listeyi uzatmamak için ilk etapta sayacağımız isimlerden sadece bazıları.

[dailymotion kIikiryeQIV7hoLj53&related=1]

Ayrıca Tolga Örnek bu filmde Onur Ünsal’a çok güveniyor ve Devrim Arabaları ile Onur’un gerçek patlamasını yapacağını umuyormuş. Karşımıza ilk kez Eğreti Gelin filmi ile çıkan Onur Ünsal bu filmde, projenin en genç mühendisi Necip’i oynuyor. Tanıtım filminde gördüğümüz Haluk Bilginer ise Necip’in günümüzdeki halini canlandırmış. Filmin başında Necip’in geçmiş günlerine dalarak 1961’e, Devrim’in yapım sürecine dönüyoruz ve filme başlıyoruz… Devrim başlıyor.

Yorum Gönderin