Bir Kitap Önerisi: Filmlerle Sosyoloji

Her ikisi de akademisyen olup siyaset teorisi, sosyal teori, psikanaliz ve sinema gibi dersler veren Bülent Diken ve Carsten B. Laustsen’in ortaklaşa yazdıkları 2007 çıkışlı Filmlerle Sosyoloji kitabı, yazarlarının belirttiği üzere okuyucuya üç şekilde okuma imkanı sunuyor:”1.Toplumsal teori yaparken filmleri analiz etme yolunda bir çaba olarak… 2.toplumsal teori kapsamındaki bir dizi önemli alan ve kavramla yüzleşme olarak… 3. filmlerin analiz araçları olarak kullanıldığı bir sosyal teşhis girişimi olarak…” Yazarlar 24-25. sayfalarda özellikle üçüncü okuma şeklini tercih ettiklerini açık ediyorlar:”Yani sosyolojik bilgileri sinemaya uygulamıyoruz, sinemayı sosyolojik amaçlar için kullanarak sosyoloji yapıyoruz.”

Kitap Slovaj Zizek’in sunuş niteliğindeki ”Toplumsalın Kalbindeki Film” makalesiyle açılıyor.Zizek, makalesinde kitabı övmekten kendini alamıyor.Sonrasında da ”giriş:sinema ve toplumsal teori” yazısıyla yazarlar bir nevi ne yapmaya çalıştıklarını hangi referansları, tartışmaları, teorileri kullandıklarını ve bunlar aracılığıyla ”sosyal teşhis”lerde bulunmak için masaya yatırdıkları altı filmi ne tür işlemlerden geçirdiklerini aktarıyorlar.Filmler de sinemaya ilgili olan herkesin aşina olduğu filmler:Hamam, Sineklerin Tanrısı, Tanrıkent, Dövüş Kulübü, Brazil ve Hayat Güzeldir.

Zor da olsa doyurucu bir okuma deneyimi sunan Filmlerle Sosyoloji’yi, filmleri, toplumsalın kalbinde görerek okumaya açık herkese tavsiye eder, iyi okumalar dileriz.

Filmlerle Sosyoloji