YÖNETMEN: Abbas Kiarostami
Abbas Kiarostami’ye, 39 filminden 13’üyle Cannes’da yer almış, 3 kez jüri olarak ödül vermiş, 1997’de de Taste of Cherry ile Altın Palmiye kazanmış bir isim olarak bu festivalin en çok sevdiği ortadoğulu yönetmen diyebiliriz. 70 yaşına basan iranlı yönetmen Copie Conforme ile hala formda olduğunu gösterdi.
OYUNCULAR: Juliette Binoche, Jean-Claude Carriere, Agathe Natanson, William Shimell.
Juliette Binoche’un kendisini fransız sinemasından biraz daha sıyırıp artık dünyanın dört bir yanından yönetmenlerle çalıştığını görmek sevindirici. Kendisini bir türk yönetmenle de çalışırken görmek isteriz. Opera sanatçısı William Shimmel de hayatının ilk oyunculuk denemesinden başarıyla ayrılmış.
KONU: Yeni romanını tamamlamak için İtalya’nın Toskana bölgesinde bulunan ingiliz bir yazar ile parisli sanat galerisi sahibi bir kadının ilişkisi. Film Kiarostami’nin İran’da geçmeyen ilk eseri. Kiarostami, birçok filminde olduğu gibi senaryoyu da kendisi yazmış.
TEPKİLER: Cannes’ın ayakta alkışlanan ve övgülere boğulan filmlerinden biri oldu. Birçok sinema yazarı eleştiri yerine güzellemeler yayınladı. Filmin ilk bölümünün biraz yavaş ilerlediği söylense de birçok eleştirmen sonunda ağladıklarını gizlemediler. Sinematik olarak Roberto Rossellini’nin Ingrid Bergman ve George Sanders’lı kült filmi “Voyage to Italy”ye benzetenler olsa da Kiarostami’nin kendi özgün sinema diliyle bir başyapıt yarattığında hemen herkes birleşti.
Salon.com yazarı Andrew O’Heir “Filmi ilk başta muhteşem Toskana dekorunda şık, güzel resimlerle bezeli, gün batımında gemilerin geçişini izlemek kadar rahat bir öykü olarak görüyorsunuz. Ama Kiarostami, akıllı ve ince dokunuşlarla ve ayrıntılarla, çok daha fazlasını anlatan bir film yaratmış.” sözleriyle filmden nasıl etkilendiğini aktarmış.
Voice’tan J Hoberman “Kiarostami’nin “Copie Conforme”‘u (Tasdikli Kopya) hakkındaki en akıllıca ayrıntı ise iranlı yönetmenin kendi ülkesi dışında çektiği ilk filminde Avrupa’nın sanat filmlerinin “tasdikli bir kopyasını” çekmeyi başarmış olması” sözleriyle küçük ama önemli bir detaya dikkat çekmiş.
AÇIKLAMALAR:
Abbas Kiarostami
Genelde hiçbir filmimde böyle birşey yapmam ama bu sefer senaryonun evrensel olması için özel bir çaba harcadım. Doğu veya batı kültüründen, yaşadığım, alıştığım ve sevdiğim herşeyden koparak bir hikaye yazmayı denedim. Filmin herkesin, her yerde başına gelebilecek şeyleri aktarmasını istedim.