Good Time, Uncut Gems ve Yokuş Aşağı Gitme Psikolojisi


Safdie Kardeşler’in farklı tarzları, senaryoları, kurgusu, müzik kullanımı ile sinema dünyasını sallayan iki filmi Good Time ve Uncut Gems’in ağzımızda tanıdık bir tat bırakması boşuna değil. Filmleri rahatı yerinde, izole bir hayat yaşayan ve dünyanın durumuyla pek ilgilenmeyen insanlar “Su testisi su yolunda kırılır” diyerek ve çok bilmiş bir tavırla izlemiştir büyük ihtimalle… Dünyanın durumunu görenler, ülkemizde olan biteni takip edenler, Connie Nikas ve Horward Ratner’ın psikolojilerini çok iyi anladılar.

Dünyanın birbirinden cahil ve yetersiz liderlerin elinde nereye gittiğini tahlil eden herkes iki filmin iki karakteriyle gezegenimiz arasındaki paralellikleri çok rahat bir şekilde kurabildi. Bir ülkenin siyasi ve ekonomik durumunun veya bir futbol takımının üst üste mağlubiyetler alarak ligin alt sıralarına doğru inmesinin psikolojisi genel olarak aynı. Ülkeleri birbiri ardına savaştan savaşa, gerilimden gerilime sokan, ekonomideki borç dengesini oradan buradan yeni borçlar alarak kapatmaya çalışan hükümetleri gördükçe, Nikas ve Ratner’ın çırpınışları gözümüzün önüne geliyor bir süredir.

Aronofsky’nin The Wrestler’ında izlediğimiz Randy “The Ram” Robinson’ın, Midnight Cowboy’un Buck ve Ratso’sunun gibi veya iki yıl önce Parasite’teki tüm ailenin yaşadığı gibi, bir kez düşmeye başlayınca, durmak çok zordur.. Tepeden aşağı yuvarlanırken gördüğünüz her dal güvenilir gelir ve tutmaya çalışırsınız. Uçurumda kök salmaya çalışan bir ağaç, sizin yükünüzü taşıyacak güçte değildir.

Günümüzün rekabet koşullarında, siyasetinde, iş hayatında, herkesin birbirini yemek ve ayağını kaydırmak için fırsat kolladığı ortamlarda, hatta bazen aile içinde bile düşüşü yavaşlatmak pek mümkün değil. Kapitalizm hep “Başaracaksın, her zaman ümit var” hikayeleri anlatmayı sever ama dünyanın haline baktığınızda toplu bir aşağı yuvarlanma ve çöküş görüyorsunuz. “Hep beraber zengin olacağız, refah içinde yaşayacağız, mutlu sonlar bizim olacak” yalanlarını artık pek kimse yemiyor. Connie Nikas’ın bir anda önüne çıkan LSD zulası veya Howard Ratner’ın Afrika’dan gelen, bir anda herşeyi düzeltecek elması gibi mucizevi fırsatlar da çıkmıyor kimsenin önüne…

Birdenbire zengin olma şansı getiren, kolay fırsatlar çoğunlukla bedelleriyle birlikte gelir. Kısa sürede zengin olmanın yolu yüksek riskler taşır ve genelde en kötüsü başa gelir. Good Time ve Uncut Gems’i sinematik yönleriyle uzun uzun konuşabilir, yönetmenlik veya oyuncular konusunda yorumlar yapabiliriz. Görüşler değişebilir, kimine Safdie’lerin sinema grameri ağır gelebilir. Ama sonuç olarak iki film de çok sonrasında izleseniz bile yokuş aşağı gitmenin psikolojisini çok iyi yansıttıkları için çok değerli yapımlar.


Leave a Reply