Hem Söylerim Hem Oynarım

meryl-streep-hem-oynarim-hem-oynarim.jpg

Televizyon izleyerek büyüyen çocuklardansanız, muhtemelen filmlerden birinde şarkı söyleyen bir oyuncu görmüş ve duyduğunuz sesin gerçekten o oyuncuya ait olup olmadığını düşünmüşsünüzdür. Her ne kadar Yeşilçam koşulları gereği performansların çoğu dublajlarla süslü ve senkronizasyondan münezzeh olsa da, oyunculukla ilgili altın kurallardan biri sabittir: eğer iyi bir oyuncu olmak istiyorsan, aynı zamanda iyi bir sese ve müzik kulağına sahip olman gerekir.

Bugün büyük oyuncu olarak takdir ettiğimiz çoğu kişinin, eline mikrofonu aldığında da yüzümüzü ekşitmeyeceği aşikar. Dolayısıyla şarkı söyleme işini arkadaş çevresi veya evinin banyosuyla sınırlandırmak istemeyen aktörler ve aktrislerle de çokça karşılaştık. “Aslında o kadar da hatırlamıyorum pek, çok fazla yok sanki” diyecek olan kişinin çarpılmasını beklemeyelim ve direkt olarak kendisine, bugüne dek en az bir albüm çıkartarak şarkıcılığı deneyen ünlü oyuncuların bir kısmını sıralayalım:

Bruce Willis, Russell Crowe, Clint Eastwood, Jeff Bridges, Milla Jovovich, John Travolta, Billy Bob Thornton, Joaquin Phoenix, Scarlett Johanson, Patrick Swayze, Jason Schwartzman, Cybill Shepherd, Minnie Driver, Keanu Reeves, Burt Reynolds, Kevin Costner, Joe Pesci, Gwyneth Paltrow, Jack Palance, Toni Collette, Leonard Nimoy, Eddie Murphy, Marilyn Monroe, Robert Mitchum, Juliette Lewis, Jared Leto, Nicole Kidman, Robert Downey Jr., Zooey Deschanel, Jeff Daniels, Kevin Bacon ve hatta Steven Seagal.

Oyuncuların müziğe olan aşkını böylece belgelediğimize göre esas konumuza gelelim. Bu yazımızda sesi güzel, yorumu güzel oyunculardan, filmlerin içinde yer alan şarkı performanslarını karşınıza getiriyoruz. Öncesinde müzik tecrübesi olan, şarkıcılıktan ya da müzikal oyunculuğundan sinemaya geçmiş isimleri olabildiğince elemeye çalıştım. Sonucunda tam 30 ayrı oyuncu ve 30 şarkı performansı. Elbette ki sübjektif belleğe dayanarak yapılan her liste gibi, dışarısında çokça “bu nasıl gözden kaçar” barındıracaktır ama şimdilik bunu düşünmeyip oyunculardan şarkılar eşliğinde kulaklarımıza cila çekelim.

1 – Jim Carrey – Somebody To Love

Film: The Cable Guy (1996)

Ben Stiller’ın çoğunlukla “izlenip geçilen” filmi The Cable Guy, içerdiği medya eleştirisinden daha çok, Jim Carrey’nin tüm şalterleri indirmiş haliyle yaptığı Somebody To Love yorumuyla akıllarda kalmıştı. A Serious Man filmi sayesinde hayatımızdaki önemi bir kat daha artan bu klasik Jefferson Airplane parçasını, öncesinde ustalara saygısını da göstererek yorumlayan Jim Carrey, oyunculuğuyla ilgili soru işareti olanlara da bol ünlemli bir cevap vermiş oluyordu.

[flashvideo file=https://dl.dropbox.com/u/8056448/1-jim-carrey.flv /]

2 – Kevin Spacey – Mack The Knife

Film: Beyond The Sea (2004)

Müziğin bir dönemine damgasını vurmuş “Crooner” şarkıcıların yakışıklılarından olan Bobby Darin’in hayatını anlatan Beyond The Sea filmi, usta aktör Kevin Spacey için de bir gövde gösterisine dönüşüyordu. Plain Jane, Dream Lover, If I Were a Carpenter ve Beyond The Sea gibi klasik şarkılarla ünlenen (ve çoğunlukla şarkıları da ünlendiren) Darin’in, belki de en meşhur şarkısı olan (orijinali 1928’e ve Bertol Brecht’e kadar dayanır) Mack The Knife’ı, orijinalini aratmayacak derecede güzel okuyan Spacey, bizi The Usual Suspects’in finalini yeni izlemişcesine mest ediyordu.

[flashvideo file=https://dl.dropbox.com/u/8056448/2-kevin-spacey.flv /]

3 – Meryl Streep – The Winner Takes It All

Film: Mamma Mia! (2008)

İsveçli müzik grubu Abba’ya duyulan ölümsüz sevgi, yüzünü sinemada da göstermiş ve Mamma Mia! filmi dünya üzerinde tüm zamanların en çok hasılat getiren filmlerden birisi oluvermişti. Elbette bu başarıda Abba şarkılarının mahvedilmiyor olmasının da payı büyük. Hatta Meryl Streep sazı eline alıp Slipping Through My Fingers gibi şarkıları söylediğinde yorumlar orijinalleriyle kapışmaya başlıyor. Ve karşınızda gelmiş geçmiş en dokunaklı ayrılık şarkılarından biri The Winner Takes It All ve muhteşem sesiyle Meryl Streep.

[flashvideo file=https://dl.dropbox.com/u/8056448/3-meryl-streep.flv /]

4 – Nicolas Cage – Love Me Tender

Film: Wild at Heart (1990)

Love Me Tender, Elvis’in 1956 yılında yayınladığı bir eserdi ve tam anlamıyla fırtına gibi estiği dönemde, kralın ününe ün katmıştı. David Lynch’in çılgın filmi Wild At Heart’ın finali ise, şaşırtıcı bir şekilde bizi bu şarkıyla tekrar buluşturuyordu. Film boyunca Elvisvari hareketleri gözlerden kaçmayan, ismi bile Elvis’i çağrıştıran Sailor Ripley (Nicolas Cage), finalde sevdiğini kollarına aldığında dayanamayıp kraldan bir şarkı patlatıyor ve biz de şarkıyı baştan sonra Cage’in nefis yorumuyla dinliyorduk. En klişe tabirle şöyle diyelim; Nicolas Cage’in, Nicolas Cage olduğu zamanlardı.

[flashvideo file=https://dl.dropbox.com/u/8056448/4-nicolas-cage.flv /]

5 – Uğur Yücel – Evlerinin Önü Boyalı Direk

Film: Muhsin Bey (1986)

Bugüne dek pek çok türkücü tarafından yorumlanmış, hatta yakın dönemde flamenko tarzında yorumlanarak popülarite kazanmış bir türkü olan “Evlerinin Önü Boyalı Direk”in belki de en iyi yorumu, bir sinema oyuncusunun ağzından geliyordu. Sinemamızın en dolu filmlerinden olan Muhsin Bey’in türkücü olma heveslisi Ali Nazik’i (Uğur Yücel), yanık sesiyle mezkur türküyü yorumluyor, Yavuz Turgul da performansı beğenmiş olacak ki parçayı filmde tamamıyla kullanıyordu.

[flashvideo file=https://dl.dropbox.com/u/8056448/5-ugur-yucel.flv /]

6 – Antonio Banderas – The Money Keeps Rolling In

Film: Evita (1996)

Yakışıklı olmalarıyla ünlü aktörlerin en büyük dezavantajı, oyunculuklarının yetersiz olduğunun düşünülmesi olsa gerek. Model olacak kadar yakışıklı aktörleri sürekli bu tip eleştirilerle karşılaşırken görebiliyoruz. Ancak nasıl çok uzun boylu olmak, iyi bir basketbolcu olmaya yetmiyorsa, çok yakışıklı olmak da iyi bir jön olmak için yeterli değil. Antonio Banderas’ın bu husustaki ispatı ise ilk dönem Almadovar filmleri veya Desperado’da gelmiyorsa, 1996 tarihli Evita’da geliyor. Rol arkadaşı efsane bir şarkıcı (Madonna) olmasına rağmen altta kalmayan bir şarkı performansı Banderas’tan.

[flashvideo file=https://dl.dropbox.com/u/8056448/6-antonio.flv /]

7 – Kate Hudson – Cinema Italiano

Film: Nine (2009)

Fellini’nin sekiz buçuğunu dokuza tamamlayan Rob Marshall’ın filmi aslında böyle bir kategoriyi tek başına dolduracak nitelikte. Filmde Sopia Loren, Judi Dench, Nicole Kidman, Marion Cotillard, Penelope Cruz, Fergie ve Daniel Day-Lewis’i içeren dev bir kadronun şarkılarını dinleyebiliyoruz. Listemizin seçimi ise bunca ismin arasından sıyrılan Kate Hudson oldu. Her ne kadar oyunculuk ve popülarite açısından filmdeki meslektaşlarıyla yarışamasa da kendisine filmdeki en neşeli şarkılardan birini okumak kısmet olmuştu.

[flashvideo file=http://dl.dropbox.com/u/8056448/7-kate-hudson.flv /]

8 – Adam Sandler – Grow Old With You

Film: The Wedding Singer (1998)

Adam Sandler’ın sevmeyeni seveninden daha çoktur. Aynı şeyi Romantik Komedi türü için de söyleyebiliriz sanırım. Haliyle bu ikilinin birleştiğini görünce Behlül misali kaçan pek çok izleyici olacaktır. Ancak Adam Sandler’ın Wedding Singer filmi için yazıp söylediği şarkılara direkt kötü demek pek doğru olmayabilir. Özellikle Grow Old Wtih You isimli şarkı bugün bile paylaşım sever internet kullanıcılarının favorilerinden. İzleyeceğimiz sahnede ise Adam Sandler’a sürpriz bir isim destek oluyor.

[flashvideo file=http://dl.dropbox.com/u/8056448/8-adam-sandler.flv /]

9 – Val Kilmer – Break On Through

Film: The Doors (1991)

Val Kilmer’ın şarkı söyleme konusunda maharetli olduğunu 1984 tarihli Top Secret filmini izleyenler bilir. Orada Elvis sonrası popçulardan birine öykünen Nick Rivers karakterini canlandıran Kimler, Oliver Stone’un filminde çıtayı yükseltiyor ve efsane vokal Jim Morrison’u canlandırıyor. Val Kilmer’ın Jim Morrison performansı kendisinin bugüne kadarki en iyi işi olabilir. Bu işi daha çarpıcı kılan ise, The Doors grubunun film çekimlerine de destek olan ‘gerçek’ üyelerinin dahi, Kilmer ile Morrison’un seslerini ayırt edemediği rivayeti.

[flashvideo file=http://dl.dropbox.com/u/8056448/9-val-kilmer.flv /]

10 – Evan Rachel Wood – If I Fell

Film: Across The Universe (2007)

Ustaların arasında genç bir isim. Evan Rachel Wood 2007 yılında Across The Universe filmini merakla bekleyen çoğu Beatles hayranı için “bu da kim” kategorisinde bir oyuncuydu. Genç yaşında aldığı bu riskli rol, aktrisin becerisi sayesinde kendisine büyük kazanç olarak döndü. Hala çevrilip çevrilip izlenen filmdeki onlarca Beatles coverından biri de If I Fell. Maroon 5’ın yorumunda olduğu gibi, daha yavaş bir tempoda coverlanan şarkı, Evan Rachel Wood’un duru sesiyle de dinlemeye değer bir hal alıyor.

[flashvideo file=http://dl.dropbox.com/u/8056448/10-rachel-wood.flv /]

11 – Jacek Koman & Ewan McGregor – El Tango De Roxanne

Film: Moulin Rouge! (2001)

Reggae müziğinin beyaz krallarından The Police’in 1978 tarihli kıskançlık marşı Roxanne’i ilk duyduğumuzda, parçanın bu hale geleceğini hiç düşünmemiştik. Moulin Rouge filmindeki ‘popüler şarkıların biçimini değiştirme’ kampanyasının en yüklü kazancı şüphesiz ki El Tango De Roxanne oluyordu. Polonyalı aktör Jacek Koman’ın efsanevi performansına Ewan McGregor da mütevazı bir destek sağlıyor ve ortaya unutulmaz El Tango De Roxanne çıkıyordu.

[flashvideo file=http://dl.dropbox.com/u/8056448/11-ewan-mcgregor.flv /]

12 – Şener Şen – Allah’ım Kör Et Beni

Film: Arabesk (1989)

Ertem Eğilmez’in Yeşilçam klişelerini hinlikle hicveden son filmi Arabesk, kalbe zarar esprilerinin dışında, muhteşem müzikalitesiyle de gözlere giriyordu. Aysel Gürel’in yazdığı orijinal sözler, kıymeti itibarından yukarıda olan usta müzisyen Atilla Özdemiroğlu’nun besteleriyle birleşiyor ve hafızalardan çıkmayan şarkılarıyla Arabesk, son 30 yılın en başarılı Türk filmlerinden biri oluyordu. Filmdeki şarkıların çoğunu söyleyen Şener Şen, filmin dramatik açıdan zirve yaptığı yerlerden birinde isyan ediyor ve Allah’tan kendisini kör etmesini istiyordu. “Dünyam olsun kara zindan, esirgeme kulundan” sözleriyle ölümsüzleşen şarkı filmin mizahıyla müziğinin uyumunu da gözler önüne seriyordu.

[flashvideo file=http://dl.dropbox.com/u/8056448/12-sener-sen.flv /]

13 – Audrey Hepburn – Moon River

Film: Breakfast At Tiffany’s (1961)

Henry Mancini’nin 1961 yılında bestelediği ve sözlerini Johnny Mercer’ın yazdığı Moon River, o yıl en iyi orijinal şarkı dalında Oscar almakla kalmıyor, onlarca müzisyene de ilham veriyor ve en çok coverlanan şarkılar arasına giriyordu. Şarkının soundtrack’inde yer aldığı Breakfast At Tiffany’s filminde Audrey Hepburn serenatvari bir performansla parçayı seslendiriyor ve kendisine aşık olanların sayısını %30 oranında arttırıyordu.

[flashvideo file=http://dl.dropbox.com/u/8056448/13-audrey-hepburn.flv /]

14 – Hugh Grant – PoP! Goes My Heart

Film: Music and Lyrics (2007)

2007 tarihli Music and Lyrics filminde Hugh Grant, 80’lerde patlama yapmış ancak şimdi eski günlerini aramakta olan bir şarkıcıyı canlandırır. Filmin esas derdi, Drew Barrymore ile birlikte aşkı bulan ve tekrar çıkışa geçen bu şarkıcıyı anlatmak ve Way Back Into Love şarkısı eşliğinde izleyiciye duygusal dakikalar yaşatmak. Ancak biz daha keyifli bir parçaya; filmin açılış jeneriğinde duyduğumuz PoP! Goes My Heart’a yönelelim. 80’ler müziğini muhteşem bir şekilde yakalayan şarkıda uzunca saçlarıyla arz-ı endam eden Hugh Grant, son derece eğlenceli bir yoruma imza atıyor.

[flashvideo file=http://dl.dropbox.com/u/8056448/14-hugh-grant.flv /]

15 – Spinal Tap – (Listen To) The Flower People

Film: This is Spinal Tap (1984)

Spinal Tap, gerçek bir müzik grubu değil. En azından 1984 yılında Rob Reiner This Spinal Tap filmini çekmeye karar verene kadar Spinal Tap isminde bir grup yoktu. Ancak Spinal Tap isimli kurmaca hard rock grubunun maceralarını anlatan mockumentary This is Spinal Tap filminden sonra, grup kendisine büyük bir hayran kitlesi edindi ve filmdeki oyuncular gerçekten Spinal Tap ismiyle sahnelere çıkıp konserler vermeye başladılar (benzer bir olayın 1991 tarihli The Commitments filmi için de geçerli olduğunu hatırlayalım).
Esasen bir hard rock grubu olan Spinal Tap, ilk kurulduğunda o denli sert değildir ve döneminin gerektirdiği müzikleri yapmaktadır. 60’lar sonunda ise grup meşhur Peace, Love and Poetry akımına katılır ve Psychedelic müzikler icra etmeye başlar. İşte tam o dönemin eseri bir şarkı performansıyla anıyoruz Spinal Tap’i. Barış temalı sözler, uğultular, mistik bir sound ve tabii ki gitar solosunun yerini alan sitar solosu. Şarkıyı icra eden oyuncular, bugüne dek pek çok filmde de karşımıza çıkan Michael McKean, Harry Shearer ve Christopher Guest.

[flashvideo file=http://dl.dropbox.com/u/8056448/15-spinal-tap.flv /]

16 – Gwyneth Paltrow – Bette Davis Eyes

Film: Duets (2000)

Gwyneth Paltrow, onca başarılı filmde başrol oynamasına rağmen, büyük bir hayran kitlesi edinemeyen aktrislerden. Kendisiyle ilgili yorumlara bakıldığında, oyuncunun itici ve soğuk olduğuna dair pek çok yorum görmek mümkün. Anti-Paltrowcu cepheyi yumuşabilecek bir performansı ise oyuncu Duets filminde gösteriyor. Film, oyuncunun ne denli güzel bir sese sahip olduğunu görmemiz açısından bir fırsat. Filmde söylediği şarkılar içerisinde en dikkat çekeni ise, Kim Carnes sayesinde dünyaca ünlü bir hal almış Bette Davis Eyes.

[flashvideo file=http://dl.dropbox.com/u/8056448/16-Gwyneth.flv /]

17 – Helena Bonham Carter – The Worst Pies in London

Film: Sweeney Todd (2007)

2007 yılında Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street filmine bilen alanların en büyük merakı muhtelemen Johhny Depp’in şarkı performansları olmuştu. Ancak gel gelelim filmdeki en keyifli şarkı ve en ilginç performans yardımcı roldeki Helena Bonham Carter’dan geliyordu. Berber Sweeney Todd ve turtacı Mrs. Lovett’ın ilginç karşılaşmasını aktaran sahne, eğlenceli bir şekilde ikilinin yalnız ve çaresiz hallerini gözler önüne seriyor. Bu ikilinin geleceği ise malumumuz.

[flashvideo file=http://dl.dropbox.com/u/8056448/17-helena.flv /]

18 – Matt Damon – My Funny Valentine

Film: The Talented Mr. Ripley (1999)
Chet Baker yorumuyla ünlenmiş, Ella Fitzgerald, Miles Davis ve Frank Sinatra gibi efsaneler tarafından yorumlanmış “My Funny Valentine” parçasının Matt Damon tarafından yorumlanacağını öğrensem, o anda Matt Damon karşımda olsa ve kendisini gözüme kestirsem; “Önce bi kırk fırın ekmek yemen lazım” nidalarıyla çıkışabilirdim. Ancak The Talented Mr. Ripley filmindeki yorumu görünce söylenecek fazla şey kalmıyor. Görünen o ki Matt Damon’un da Bay Ripley’den bi eksiği yokmuş.

[flashvideo file=http://dl.dropbox.com/u/8056448/18-matt-damon.flv /]

19 – Jodie Foster – My Name is Tallulah

Film: Bugsy Malone (1976)

Jodie Foster’ın geleceğin yıldızı olacağını 1976 yılında Taxi Driver’ı izleyen pek çok kişi fark etmiştir. Ancak aynı yıl Alan Parker’ın çektiği Bugsy Malone’u izleyenler karşılarında çok daha farklı bir Jodie Foster gördüler. Gangsterlerin arasında geçen ve tamamen çocuk oyunculardan oluşan bir müzikal gibi garip bir fikri hayata geçiren Alan Parker’ın en büyük kozu ise, o dönem sadece 14 yaşında olan Jodie Foster’dı. İzleyeceğimiz videoda Tallulah karakterini canlandıran oyuncu, keyifli bir şarkı eşliğinde karakterini tanıtıyor. Filmin ufak yaşta çocukları böylesi bir içerikte oynatması özellikle vizyonda olduğu dönem sıkça tartışılmıştı. الروليت اون لاين

[flashvideo file=http://dl.dropbox.com/u/8056448/19-jodie.flv /]

20 – John Travolta – Sandy

Film: Grease (1978)
John Travolta’nın John Travolta olduğu dönemler. Oyuncunun kariyerindeki iki tepe noktasından biri olan Grease filminde, Sandy parçası eşliğinde Travolta’dan güzel bir solo performans görüyorduk. Özellikle sonraki yıllarda filmlerde gözüktüğü düz karakterler onun şarkılar ve danslarla ünlenen bir aktör olduğunu unutturmuş olsa da özellikle 2007 tarihli Hairspray filmindeki performansıyla birlikte (özellikle Christopher Walken ile düet yaptığı “Timeless To Me” önerilir) tekrar canlanan hafızamız bize Sandy şarkısını birkaç kez daha dinlememizi tavsiye ediyordu.

[flashvideo file=http://dl.dropbox.com/u/8056448/20-travolta.flv /]

21 – Richard Gere – We Both Reached For The Gun

Film: Chicago (2002)
Chicago da, tıpkı kardeşi Nine gibi tek başına böylesi bir kategoriyi doldurabilecek oyunculara sahip. Catherine Zeta Jones, Renee Zelweger ve Queen Latifah gibi isimlerin sunduğu nefis performanslar bi kenara, bu filmdeki seçimimiz Richard Gere’in performansı olacak. Müvekkili Roxie Hart’ın (Renee Zelweger) basına yapacağı açıklamayı kontrol eden avukat Flynn (Richard Gere), hem Roxie’nin kendini aklayacak açıklamayı yapmasını, hem de tüm basının buna inanmasını sağlıyor. Durumu başarıyla sembolize eden performansın içerisindeki Renee Zelweger’in kukla performansı da takdire şayan.

[flashvideo file=http://dl.dropbox.com/u/8056448/chicago.flv /]

22 – Anne Hathaway – Somebody to Love

Film: Ella Enchanted (2004)
Ella Enchanted’in çok ilgi çekici bir film olduğunu iddia etmek güç. Açıkçası filmi izlediğimi iddia ederek sizi kandırmaya da niyetim yok. Ama Anne Hathaway’in yapmacık utangaç tavırlarla başlayıp güzelce açıldığı Somobody To Love performansının hakkını teslim etmek gerek. Bu Somebody to Love, listenin ilk sırasında Jim Carrey’nin söylediği şarkı değil, Queen’e ait olan Somebody to Love. لعب قمار حقيقي Airplane’inki kadar olmasa da çok güzel bir şarkı.

[flashvideo file=http://dl.dropbox.com/u/8056448/22-anne-hathaway.flv /]

23 – Jack Black – Let’s Get It On

Film: High Fidelity (2000)
İnsana her şeyi listeleme alışkanlığı kazandıran Nick Hornby kitabı ve aynı isimli 2000 tarihli sinema filmi, High Fidelity ismini gayet güzel müzikal anılarla birlikte hayatımıza sokmuştu. İçinde kepçe dolusu muhteşem müziğin bulunduğu High Fidelity filmini son sahnelerinde ise bizleri şahane bir sürpriz bekliyordu. Müziğe ilgisi malum olan Jack Black (sansasyonel bir müzik grubu da var kendisinin) sahneye çıkıp Marvin Gaye’in en bilindik klasiklerinden Let’s Get It On’u kusursuz biçimde yorumluyor ve kendisinden beklenmedik bir incelikle kulak pası silme işlemi gerçekleştiriyordu.

[flashvideo file=http://dl.dropbox.com/u/8056448/23-jack-black.flv /]

24 – Marilyn Monroe – I Wanna Be Loved By You

Film: Some Like It Hot (1959)
Helen Kane’in o renkli Betty Boop sesinden “I Wanna Be Loved By You” dinlemek, yaşanabilecek en şirin müzikal tecrübelerden olsa gerek. Sinemanın şehla bakışlı efsanesi Marilyn Monroe’nun da altta kalır yanı olduğu söylenemez. Defaatle taklit edilmiş kalburüstü komedi Some Like It Hot’ın bir sahnesinde fonda Jack Lemmon ve Tony Curtis çalarken Monroe da onlardan sahne çalıyor. Monroe’yi izlemeye doyamamak için:

[flashvideo file=http://dl.dropbox.com/u/8056448/24-Marilyn.flv /]

25 – Jeff Bridges – The Weary Kind

Film: Crazy Heart (2009)
Sırada Oscarlı bir şarkı var. Jeff Bridges’ın yalnız şarkıcı Bad Blake’e hayat verdiği Crazy Heart filminde, Bridges’ın performansı öykünün dahi önüne geçmişti. Film boyunca birbirinden klas Country parçalarını seslendiren “The Dude”’un şahika performansı ise Oscar’la da taçlandırılan The Weary Kind olmuştu. İzleyeceğimiz performans ise filmde değil, film sonrası bir röportajda usta aktörün eline gitarı almasıyla gerçekleşiyor.

[flashvideo file=http://dl.dropbox.com/u/8056448/25-jeff-bridges.flv /]

26 – Joaquin Phoenix – Cocaine Blues

Film: Walk The Line (2005)
Jim Morrison (Val Kilmer), Ray Charles (Jamie Foxx) ve Bobby Vinton’dan (Kevin Spacey) sonra unutulmaz bir şarkıcı, başarılı bir aktörün kendi sesiyle hayat buluyor. İki yıl önce aktörlüğü bıraktığını ilan edip hip-hop müzik yapacağını açıklayan (daha sonra bunun son derece hin bir mockumentary senaryosu olduğu ortaya çıktı) Joaquin Phoenix çok büyük bir yetenek. Şarkıyı da gerçekten iyi söylüyor. Hatta o kadar iyi söylüyor ki neredeyse Johnny Cash’ten bile iyi söylüyor; ayıp ediyor.

[flashvideo file=http://dl.dropbox.com/u/8056448/26-joaquin.flv /]

27 – Reese Witherspoon – Juke Box Blues

Film: Walk The Line (2005)
Bu listeye başlamadan önce aynı filmden birden fazla parça eklememeye karar verdim ama böylesi bir istisna için yapabileceğim bir şey yok. Johnny Cash’in hayatını anlatan Walk The Line filminde yılların legal sarışını Reese Witherspoon’dan çok fena bir ters köşe yiyoruz. Sesini 50 yıl öncesine almayı başaran Witherspoon’dan ağızları açık bırakan bir ziyafet.

[flashvideo file=http://dl.dropbox.com/u/8056448/27-reese.flv /]

28 – Brittany Murphy – Nobody Does It Better

Film: Little Black Book (2004)
Geçtiğimiz yıl şok ölüm haberiyle sarsıldığımız Brittany Murphy, güzel sesini birçok filmde izleyicisine duyumayı bilmişti. İddiasız bir film olan Little Black Book’da kendisini Carly Simon klasiği Nobody Does It Better’ı söylerken görüyoruz. Kısacık olmasına rağmen gönülleri hoş eden bir performans. Merhum sanatçıdan.

[flashvideo file=http://dl.dropbox.com/u/8056448/28-Brittany.flv /]

29 – Terence Howard – Whoop That Trick

Film: Hustle & Flow (2005)
Onu genelde ciddi filmlerde ciddi rollerde görmeye alışığız. FBI için çalışan uluslar arası bir ajan veya Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri gibi rollerde zerre sırıtmayacak bir oyuncu Terence Howard. 2005 tarihindeki Hustle & Flow filminde ise kendisinin sıra dışı bir özelliğini keşfediyoruz; adam krallar gibi rap yapıyor. Hustle & Flow filmindeki “It’s Hard Out Here For A Pimp” şarkısıyla Oscar bile aldı oyuncu. Ancak bizim tercihimiz filmdeki en çoşkun şarkı “Whoop That Trick”ten yana. Hustle & Flow filminin öncesinde profesyonel şarkıcılık deneyimi bulunmayan aktörün filmle birlikte bu yönüne ivme kazandırdığını ve 2008 yılı itibariyle bir adet hip-hop albümü çıkarttığını da belirtelim.

[flashvideo file=http://dl.dropbox.com/u/8056448/29-Terence.flv /]

30 – Peter Sellers & Sophia Loren – Goodness Gracious Me

Film: The Millionairess (1960)
Kapanış iki unutulmaz isimden. Peter Sellers ve Sophia Loren, Anthony Asquith’in 1960 tarihli The Millionairess filminde bir araya geliyordu. Doktor Ahmed El Kabir’i canlandıran Peter Sellers ile kendisinin hastası Epifania Parerga’nın (Loren) karşılaşmaları da sinema tarihinin en keyifli parçalarından birinin ortaya çıkmasına yol açıyordu: Goodness Gracious Me.

[flashvideo file=http://dl.dropbox.com/u/8056448/30-seller.flv /]

Not: Listeyi hazırlarken buradaki 30 şarkının dışında onlarca oyuncu ve şarkı performansına denk geldim. Bir çoğunu uygun video bulamadığım, bir kısmını da uygun bulmadığım için elemek durumunda kaldım. Bunun dışında gözden kaçırdıklarım için tekrardan bağış dilerim.
Bonus:

Tüm bu şarkı performanslarını izleyip doymayanlar için birkaç da bonusumuz var. Bunlardan birincisi efsane film Fight Club’ın setinde cereyan ediyor. Filmin iki başrol oyuncusu Edward Norton ve Brad Pitt, setteki verilen bir arayı fırsat bilip ellerine gitarı alıyorlar ve eskice bir şarkıyı çalmaya başlıyorlar. Şarkının orijinali Frankie Avalon’dan Venus. Ancak ikilinin muzipliği tutmuş olacak ki şarkının ismini telaffuz benzerliğinden yararlanıp Penis olarak değiştirip söylüyorlar. Buna rağmen dokunaklılığından pek bir şey kaybetmeyen, başarılı bir covera imza atmış oluyor ikili.

[flashvideo file=http://dl.dropbox.com/u/8056448/bonus1.flv /]

Bonus 2:

Sivri dilli animasyon dizisi South Park, 1999 yılında daha büyük ve daha uzun bir şekilde sinemaya aktarılmıştı. Müzikal öğeler de içeren filmin şarkılarından biri (Blame Canada) çok beğenilmiş ve en iyi orijinal şarkı dalında Oscar’a aday gösterilmişti. Ancak bazı sinema çevreleri South Park’a sıcak bakmıyordu ve bahsi geçen Blame Canada şarkısının terbiyesiz etmenler içerdiğini iddia ediyorlardı. Onlara göre parça bu haliyle Oscar ödül töreninde hiçbir şekilde seslendirilmemeliydi. Oscar ödül gecesi geldiğinde herkes şarkının aday diğer şarkılarla birlikte çalınıp çalınmayacağını merak ediyordu. Derken şarkının sırası geldiğinde sahneye ağzı bantlı bir şekilde Robin Williams çıkıyordu. Öncesinde çıkan sansür beklentilerine gereken cevabı veren Williams, akabinde çoşku içerisinde Blame Canada şarkısını söylüyor ve geceye damgasını vuruyordu. Blame Canada şarkısı o sene Oscar alamadı ama Robin Williams’ın bu performansı kesinlikle Oscarlıktı.

[flashvideo file=http://dl.dropbox.com/u/8056448/bonus2.flv /]

Bonus 3:

Üçüncü bonusumuz görece daha kısıtlı bir kitleye hitap ediyor. Efsanevi İngiliz dizisi The Office’i yaratarak ünlenen ve birkaç sinema filminde de önemli roller alan Ricky Gervais’in 80’lerde müzik yaptığı grubu Seona Dancing’in bir videosu. Şişmanlığıyla ünlü Ricky Gervais’in bu fit hallerini görmek çoğu hayranını şaşırtacaktır. Özellikle Televizyon dünyasında çığırlar açan bu adamın, müzik kulvarında çağının gerektirdiklerinin ötesine geçemediğini görüyoruz. Yine de güzel bir parçaymış Bitter Heart.

[flashvideo file=https://dl.dropbox.com/u/8056448/bonus3.flv /]

Yorumlar

Bir cevap yazın