Wim Wenders’tan Pina Bausch Filmi

pina-bausch.jpg

Modern dansla ilgilenen hemen herkesin tanıdığı ve dahası “tanrıça” olarak nitelediği bir isimdir Pina Bausch… Modern dans diyince akla ilk onun ismi geldiği için birçok sinema filminde onun gösterilerinden bölümlere rastlamak mümkündür… Bunlardan en en etkileyicisi kuşkusuz Pedro Almodovar’ın Habla Con Ella’sının (Konuş Onunla) açılış sahnesindeki Cafe Müller Performansı’dır.

Biz Pina Bausch’u bir kez daha Türkiye’de izlemeyi umarken, Wim Wenders’tan gelen bir haberi mutlulukla karşıladık. Wim Wenders, Pina Bausch’un üç farklı performansını sahneye taşımaya karar verdi.

Wim Wenders “İlk Pina Bausch gösterimi 1984’te izledim… Onun gösterilerini izleyen herkes, hayatlarının değiştiğini ve artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını bilir… İnsanın hareketlerini, jestlerini, yüz ifadelerini ve duygularını yepyeni bir perspektiften görmemi sağladı. Bana ve onun gösterilerini canlı izleyenlere yaşattığı bu deneyimi, geniş kitlelerle paylaşmak istiyorum. Bunun için ortak bir çalışma yapma kararı aldık. En büyük sorunumuz kameranın ve perdenin herşeyi iki boyuta indirmesi. Bunu aşabilmek için özel kamera ve çekim teknikleri kullanacağız.” sözleriyle sanat ve sinemaseverlere müjdeyi verdi.

Wenders, Pina Bausch’un üç gösterisini perdeye taşıyacak: 1978 tarihli Cafe Müller, 1975 tarihli Rite Of Spring ve 2006 tarihli Full Moon.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın